شیوه صحیح درزگیری پنجره ها در هوای سرد
نحوه صحیح درزگیری پنجره های خانه
در فصل پاییز و زمستان، برای بالا بردن دمای منزل و جلوگیری از ورود هوای سرد راه حل های مختلفی وجود دارد مانند استفاده از شومینه، بخاری و سایر وسایل گرمایشی.
در و پنجره ها به هنگام باز و بسته شدن ، باعث انتقال هوای سرد زیادی به فضای خانه می شوند و انرژی زیادی به هدر می دهند. با عایق کردن پنجره ها تا حدود زیادی می توان مانع از ورود سوز و سرما شد. البته میزان به هدر رفتن انرژی در پنجره های دوجداره بسیار کمتر از پنجره های معمولی است.
اما نقش اصلی درب و پنجره دوجداره در ساختمان ها، عایق بندی حرارتی و صوتی می باشد. بنابراین این نوع در و پنجره ها را نیز می توان در فصول سرد سال عایق بندی نمود. در این بخش از بی بی خانوم ، به بررسی عایق بندی کردن درب و پنجره و روش های مناسب برای درزگیری صحیح درب و پنجره ها در سرما می پردازیم.
روش های عایق کاری در و پنجره در برابر سرما
- درزگیری و استفاده از نوارهای دور پنجره، اولین گام پیدا کردن درزها و جلوگیری از ورود هوا از طریق آنها می باشد. داخل و خارج پنجره ها را درزگیری کنید و در قاب پنجره از نوارهای مخصوص درزگیری استفاده کنید.
- یکی از روشهای آسان برای پیدا کردن درز پنجره ها، استفاده از نور خورشید به هنگام روز است .اگر در طول روز نور خورشید از اطراف پنجره ها به داخل منزل آمد حتما درزی در پنجره وجود دارد.
- روش دیگر استفاده از شمع است. اگر یک شمع روشن را در اطراف پنجره قرار دهید و شعله آن به اطراف حرکت کرد یعنی پنجره مورد نظر، درز دارد.البته برای آزمایش این روش باید وسایل گرمایشی یا سرمایشی را خاموش کنید تا باد به شعله شمع نرسد.
قبل از شروع درزگیری، درزهای قدیمی را پاک کرده و سطح پنجره را با پارچه مرطوب تمیز کنید تا کاملا تمیز و خشک شود.
برای درزگیری پنجره ها، به نکات زیر توجه نمایید
- از درزگیرهای قابل انعطاف استفاده نمایید تا احتمال انقباض آنها کمتر باشد.
- از ابزار درزگیری استفاده کنید و لوله چسب درزگیر را داخل آن قرار داده و مورد استفاده قرار دهید.
- به آرامی و با دقت چسب درزگیر را روی محل درز بکشید تا یک خط صاف ایجاد کنید.
- اگر برایتان شکل خط درز مهم است، پس از ریختن چسب درز روی شکاف و قبل از خشک شدن آن، درزگیر را با استفاده از پشت قاشق و یا انگشت آغشته به آب صاف کنید.
انواع مختلف درزگیرها برای درب و پنجره
درزگیرها دارای مدل های مختلفی از قبیل فوم، وینیل، رزین و انواع دیگر می باشند. با توجه به نیاز و نوع درب و پنجره می توان نوع درزگیر را انتخاب نمود. مدل های وینیلی و رزینی برای انواع درزها و تمام فصول، کاربرد دارند .باز کردن و تعویض آنها نیز به راحتی امکان پذیر است.
درب و پنجره های قدیمی با گذشت زمان آسیب بیشتری می بینند و عایق بندی آنها نیز کمی مشکل تر است. درگیرهای فومی برای این مدل درب و پنجره ها گزینه مناسبی می باشند. فشردگی بافت این نوع درزگیرها، قابلیت پوشش دهی بسیار از مزایای این نوع عایق است. این درزگیرها می توانند درزها را همیشه بسته نگه دارند.
در هر چهار طرف قاب درب و پنجره می توان از درزگیر فومی استفاده کرد. در پشت اغلب این نوع درزگیرها چسب وجود دارد تا با چسبیدن بر روی سطح مورد نظر، از ورود و خروج هوا و اتلاف انرژی جلوگیری کنند.
قرار دادن اشیای درزگیر در پشت درب و پنجره ها
برای عایق بندی درب و پنجره ها روشهای دیگری وجود دارد.
1:همانطور که در فصل زمستان، لباس های نازک را با پولیورهای ضخیم و دلچسب تعویض می کنیم می توان از پرده های سنگین و ضخیم تر مانند مخمل یا لینن در فصل زمستان استفاده کرد. پارچه های ضخیم مانند عایق اضافی در جلوی پنجره، مانع ورود هوای سرد می شود.
2:استفاده از درهای ضخیم بر روی درهای شیشه ای بیرونی خانه در حفظ انرژی گرمایی بسیار موثر است. البته این کار در همه منازل قابل اجرا نیست اما در صورت استفاده شدن، بسیار تاثیرگذار است.
3:استفاده از پادری تا شده در پشت در می تواند تا حدود بسیاری از ورود هوا از زیر در خانه جلوگیری کند. هر چقدر ابعاد پادری بزرگتر باشد به همان میزان می تواند مانع از ورود هوای سرد شود.
4: روکش عایق مستقیما بر روی پنجره چسبانده می شود و به عنوان یک لایه محافظتی اضافه عمل می کند. البته در نظر داشته باشید که تمیز کردن پنجره با وجود روکش، مشکل است. بنابراین از این روکش ها در پنجره هایی استفاده کنید که زیاد در معرض دید نمی باشند.
5 :قرار دادن اشیای مختلفی مانند، پتوها، پارچه ها، خزها و سایر موارد مشابه و یا اشیاء بزرگ قابل حمل در پشت درب و پنجره می توان از عبور و مرور هوا جلوگیری کرد. البته برای کاربردی بودن این روش، باید از شی یا پارچه ای استفاده کرد که متناسب با سلیقه یا هماهنگ با دکوراسیون داخلی خانه ما باشد چرا که مدت زمان نامحدودی باید از آنها استفاده کنید.
6: برای ایجاد فضایی گرم در خانه از پرده ها یا کرکره های سرتاسری استفاده کنید. این نوع پرده ها علاوه بر این که عایق خوبی در برابر سرما هستند، فضایی زیبا در خانه به وجود می آورند.
7:کرکره ها که نوعی پوشش پرده ای از جنس پارچه هستند با ایجاد لایه های چندگانه مانند عایقی در برابر پنجره ها، همانند یک لحاف پف کرده، عمل می کنند.
8:درهای ورودی شیشه ای را با یک پرده مخملی سرتاسری بپوشانید؛ هنگام روز برای زیباتر شدن فضای خانه می توان این پرده ها را کنار کشید و حین تاریک و سرد شدن هوا دوباره باز نمود. این پرده ها باعث ایجاد لایه ای اضافه از گرما میان شیشه و در خارجی می شود.
9:استفاده از پلاستیک راه حل دیگری است که برای جلوگیری از ورود و خروج بیش از حد هوا، توصیه می شود. برای انجام این روش، پلاستیک مورد نظر را بیش از اندازه درزهای درب و پنجره ها برش دهید و آن را با نوار چسب در اطراف محکم بچسبانید.
اگر بخواهید پلاستیک را به صورت کامل بر روی درب و پنجره ها قرار دهید باید از سشوار استفاده کنید. ابتدا پلاستیک را به وسیله سشوار گرم کنید تا جمع و چروک شود، سپس آن را به طور کامل بر روی سطح پنجره بچسبانید که در اصطلاح به این کار، وکیوم کردن پنجره توسط پلاستیک نیز گفته می شود.
10:پنجره هایی با کرکره چوبی بادشکن نسبت به موارد دیگر گران تر هستند اما تاثیر بسیار خوبی در جلوگیری از ورود هوای سرد دارند. طبق آمار سازمان حفاظت از محیط زیست، اضافه کردن یک پنجره زمستانی با کرکره چوبی بادشکن به یک پنجره قدیمی درزگیری شده، انرژی را مانند یا بهتر از یک پنجره دوجداره جدید ذخیره می کند.