شیرینیهای یزد
استان یزد و به ویژه شهر یزد مرکز این استان به داشتن شیرینیهای متعدد مشهور است.
حلوا ارده اردکان
حلوا ارده غذایی بسیار مقوی است که بیشتر در وعدهی صبحانه مورد استفاده قرار میگیرد. مواد اصلی تشکیلدهندهی حلوا ارده عبارتاند از کنجد، ارده، شکر، گلوکزمایع، شیرینکنندههای مجاز خوراکی، اسید سیتریک، پودر سفیدهی تخممرغ و آب چوبک، ارده، کنجد بدون پوست، بوداده و آسیاب شدهای است که روغنگیری نشده باشد.
حلوا اردهای که در استان یزد به خصوص در شهرستان اردکان تولید میشود به دلیل اینکه فاقد هر گونه افزودنی شیمیایی است و هنوز به روش سنتی و تا حدودی دستی تولید میشود، طعم و مزهای طبیعی دارد و نسبت به حلوا اردهای که به روش صنعتی تولید میشود طرفداران بیشتری دارد.
کیک یزدی
کیک یزدی یکی از شیرینیهای اصیل یزدی است که در این استان معمولا برای پذیرایی در مراسم مذهبی از آن استفاده میشود. مواد لازم برای تهیهی این کیک لذیذ تخممرغ، شکر، روغن جامد یا کره، آرد سفید، نمک میوه، جوش شیرین، بیکینگ پودر، ماست یا شیر، هل و در صورت دلخواه مقداری کشمش و خلال پسته است.
قطاب یزدی
یکی از معروفترین و لذیذترین شیرینیهای سنتی یزد، قطاب است. قطاب یزدی از دو بخش تشکیل شده یکی لایهی خارجی و دیگری مغز داخلی. لایهی خارجی این شیرینی نوعی نان شیرین سرخ شده در روغن است که خمیر آن از ترکیب آرد گندم، شیر یا ماست و زردهی تخممرغ تهیه شده و در روغن سرخ میشود و در نهایت در پودر قند غلطانده میشود. مغز داخلی این شیرینی ترکیبی از پودر بادام، پودر قند و هل است.
این شیرینی به دلیل وجود هل و پودر بادام ارزش غذایی بالایی دارد و طعم بینظیر آن، قطاب را از سایر شیرینیهای سنتی ایران متمایز میکند.
باقلوا
باقلوا یکی از شیرینیهای پرطرفداری است که به اشکال گوناگون در کشورهای مختلف از جمله ایران، ترکیه، کشورهای آسیای میانه و قفقاز، برخی کشورهای عربی، یونان، قبرس و برخی مناطق روسیه تهیه میشود. مراکز عمدهی تولید این شیرینی در ایران شهرهای قزوین، تبریز و یزد هستند.
باقلوای یزد به شکلهای گوناگون چون لوزی، مربع و لولهای و با طعمهای متفاوتی از جمله پستهای، بادامی و نارگیلی تولید میشود. در تهیهی این شیرینی از گلاب، شکر، هل، آرد، بیکینگ پودر، زردهی تخممرغ، خاک قند، شیر و روغن استفاده میکنند.
پشمک یزدی
شیرینی محبوب پشمک یکی دیگر از شیرینیهای اصیل یزدی است که طرفداران زیادی به خصوص در میان بچهها دارد. پشمک در واقع نوعی شیرینی حجیم است که از شکر تهیه میشود. گاهی به شکر مورد استفاده در فرآیند تولید پشمک، مواد دیگری مانند اسانسهای میوهها، قهوه، کاکائو و زعفران اضافه میکنند.
نقل
از دیگر سوغاتیهای شیرین یزد، انواع «نقل» است. نقل در طول تاریخ از عملیات دراژهزنی انواع خشکبار با روکش شکر تولید میشده است که این کار حدود ۲۵ سال پیش به کمک دستگاههای دراژهزنی از حالت دستی خارج شد. نقل امروزی در واقع محصول ماشینی همان نقلی است که سالها پیش با زحمت فراوانی به صورت سنتی تهیه میشد. امروزه نقل با طعمهای متنوع (بهارنارنج، یاس، زعفران و…) و با مغز انواع خشکبار مانند گردو، بادام درختی وبادام زمینی تولید میشود.
استانهای مختلف ایران انواع نقل خاص خود را عرضه میکنند اما نقل یزد عطر و طعم متفاوتی دارد. ترکیبات تشکیلدهندهی نقل شامل شکر، آب، بیدمشک، مغز گردو (یا هر نوع مغز دیگر)، وانیل و… است.
نقل را میتوان با طعم و مغزهای متفاوتی تولید کرد که در این میان نقل گردویی محبوبیت و هم شهرت بیشتری دارد. از انواع نقل میتوان به انواع گردویی، بادامی، پستهای و خلال بادام با طعمهای وانیلی، زعفرانی، گل محمدی، آلبالویی، گشنیز و بیدمشک اشاره کرد. نقل به خاطر شیرین و نرم بودن میتواند جایگزین مناسبی برای قند در نوشیدن چای باشد.
شیرینی حاج بادومی یا حاجی بادام
این شیرینی یکی از شیرینیهای سنتی ایران است که در استانهای مختلف ایران به ویژه در یزد تولید میشود. در تهیهی این شیرینی از موادی چون مغز بادام، پودر قند، روغن جامد آب کرده، آرد، پودر هل سبز و پودر پسته استفاده میکنند.
نان برنجی
نان برنجی یکی دیگر از شیرینیهای سنتی ایرانی است که علاوه بر یزد در شهرهای مختلفی از جمله کرمانشاه و قزوین نیز تولید میشود. در تهیهی این شیرینی که بین گردشگران کاملا شناخته شده است، از آرد برنج، آرد گندم، پودر شکر، روغن جامد، تخممرغ، گلاب و هل استفاده میکنند. نان برنجی انواع گوناگونی از جمله نان برنجی ساده و نان برنجی زعفرانی دارد.
نان پنجرهای
نان پنجرهای یا شیرینی پنجرهای یا خاتون پنجره یکی از قدیمیترین شیرینیهای ایرانی است. مواد تشکیلدهندهی آن آرد سفید گندم، تخممرغ، پودر نشاسته، گلاب و روغن است که با خاک قند تزئین میشود. در گذشته بسیاری از زنان این شیرینی را خودشان در منزل تهیه میکردند.
سوهان آردی و سوهان خانی
سوهان آردی و خانی از انواع سوهان یزدی هستند که هر کدام مزه و طعم خاص خود را دارند و به شکلی متفاوت تهیه میشوند.
سوهان خانی
سوهان خانی از مشهورترین سوهانهایی است که در یزد تهیه میشود. ترکیبات سوهان یزد آرد جوانه گندم، آردسفید، زرده تخم مرغ شکر، مغز پسته، روغن حیوانی، هل و دارچین است.
سوهان آردی نیز از موادی چون آرد، شکر، هل، زعفران، روغن و گلاب تهیه میشود.
انواع لوز
لوز یکی از شیرینیهای سنتی ایران است که در شهرها و استانهای مختلف با مواد متفاوتی تهیه میشود. یزد نیز یکی از شهرهایی است که انواع لوز را به عنوان سوغات عرضه میکند. از میان مشهورترین و محبوبترین لوزهای یزدی، لوز بیدمشک، لوز بادامی و لوز نارگیل را میتوان نام برد.
لوز بادام (بیدمشک)
در تهیهی این لوز از پودر بادام، شکر، سفیدهی تخممرغ، عرق بیدمشک و پودر پسته برای تزیین استفاده میشود. این لوز به دلیل وجود عرق بیدمشک در ترکیباتش بسیار معطر است.
لوز نارگیل
اصلیترین مادهی به کار رفته در این نوع شیرینی پودر نارگیل است است. تهیهی این شیرینی در منزل هم بسیار ساده است و نیازی به فر ندارد. طرز تهیهی این شیرینی درست مثل لوز بادام است با این تفاوت که به جای بادام، پودر نارگیل جایگزین میشود. لوز پسته نیز با افزودن پودر پسته به جای پودر بادام به همین شیوه تهیه میشود.
لوز پسته
صنایع دستی
هر یک از استانهای ایران به فراخور فرهنگ و شرایط اقلیمی صنایع دستی خاصی دارند. این استان کشور نیز به لحاظ صنایع دستی غنی است. در ادامه با برخی از آنها آشنا میشویم که میتوانید در سفر به یزد برای دوستان خود به عنوان سوغات تهیه کنید.
سفال و سرامیک
یکی از عمدهترین تولیدکننگان محصولات سفال و سرامیک ایران، میبد است که در استان یزد قرار دارد. سفالهای این خطه به شکلهای سفال سادهی بدون لعاب، سفال لعابدار و کاشی و سرامیک عرضه میشوند. نقوش سفال میبد بسیار دیدنی و البته منحصربهفرد هستند. نقشهای اصیل مرغ و ماهی و خورشید خانم از رایجترین نقوشی هستند که بر سفالهای میبد نقش میبندند.
بخش عمدهی صنایع دستی یزد پارچههای مختلفی هستند که به سبکهای گوناگون و با مواد اولیهی متنوعی بافته میشوند. در ادامه با چند نمونه از آنها آشنا میشویم.
داراییبافی
دارایییافی یکی دیگر از صنایع دستی یزد است که قدمت زیادی در این منطقه دارد و البته امروزه به فراموشی سپرده شده است و به سختی در دل کوچه و بازار یزد میتوان نشانی از آن پیدا کرد. داراییبافی یزد که قدمتی ۸۰۰ ساله دارد نوعی پارچه است که از ابریشم و رنگهای طبیعی تولید میشود. از آنجا که در قدیم فقط کسانی که دارای تمکن مالی بودند میتوانستند پارچههای داراییبافی را تهیه کنند، به این صنعت داراییبافی میگویند. پارچهی دارایی در گذشته برای رولحافی، بقچه، بقچه سوزنی و آستری لحاف بوده است و اکنون بیشتر برای روتختی و رومیزیهای سنتی استفاده میشود.
شاید توجه بیشتر به صنایع دستی و تهیهی آنها به عنوان سوغات بتواند رونق گذشته را به این بافتههای زیبا برگرداند و کمکی به چرخهی تولید آنها باشد.
ترمه
هنر ترمهبافی حدود چهارصد سال سابقه دارد. زردتشتیان آن را در دوخت نوعی شلوار برای جشنها استفاده میکردند. ترمه پارچهای است که تار آن ابریشمی و پودش نخ، پشم، کرک الوان و ابریشم است. بافت ترمه در گذشته با انگشت انجام میشد و از این رو به انگشتباف هم شهرت داشت ولی بعدها این کار به صورت نیمهدستی انجام شد و برای بافت آن از دستگاههای مخصوصی استفاده میکردند. بته و جقه، طرح شاه عباسی و شاخ گوزنی طرحهای رایج مورد استفاده در بافت ترمهها هستند. همچنین انواع مختلف محصولات ترمه عبارتاند از شال بندی، شال چارقدی، شال راهراه، شال اتابکی، شال محرمات، شال رضایی، شال کشمیری، شال یزدی و… بازار ترمه امروزه در شهر یزد رونق خوبی دارد و این محصول زیبا را میتوان به عنوان سوغات تهیه کرد.
شعربافی
شعربافی هم یکی دیگر از هنرهای سنتی یزد است که تا سالها قبل رونق زیادی داشته است. در ابتدا این هنر توسط زنان روی دستگاههای چوبی انجام میشد و کمکی به اقتصاد خانواده بود اما بعد از مدتی به صورت کارگاهی درآمد و مردان هم به این هنر مشغول شدند. این هنر سنتی و زیبا نیز به مرور زمان به دست فراموشی سپرده شده است.
شمد
شمد پارچهای نازک است که در بافت آن از ابریشم مصنوعی (ویسکوز) یا نخ پنبهای استفاده میکنند و به عنوان روانداز در فصل تابستان استفاده میشود. در بافت شمد از طرحهای ساده و چهارخانه استفاده میکنند.
چادرشب
بافت چادرشب در شهرستان یزد، اردکان و بخش زارچ رایج است. دو نوع چادرشب وجود دارد؛ نوع اول آن نازک و منقوش است و به نام چادرشب رختخوابپیچ معروف است و نوع دوم آن ضخامت بیشتری دارد و چادرشب صحرایی نام دارد و برای حمل علوفه و محصولات کشاورزی استفاده میشود و دارای نقشهای راهراه است.
زیلو
زیلو یکی از قدیمیترین صنایع دستی یزد است که قدمت آن به دوران پیش از اسلام بر میگردد. همچنین زیلو یکی از کالاهای تجاری ایران نیز بوده است. این زیرانداز به علت خنکی، در فصل تابستان بسیار مورد استفاده قرار میگرفته است. یکی از مهمترین مراکز زیلوبافی شهر میبد یزد است که قدیمیترین زیلو در حال حاضر به این منطقه نسبت داده میشود و میتوان آن را در مسجد جامع شهر میبد دید.
نخ مورد استفاده در بافت زیلو پنبه است و طرحهای بسیار زیبایی مانند زلفک، رکنه دونی، هشتپر بزرگ و کوچک، بند رومی و کلید بر آن زده میشود. رنگ آبی و سفید از رنگهای غالب در بافت زیلوها هستند و گاهی از رنگ نارنجی، قرمز و سبز هم در بافت آنها استفاده میکنند. رنگهای به کار رفته در بافت زیلوها رنگهای طبیعی هستند که از گیاهانی مانند روناس، پوست گردو و … به دست میآیند.