ترشه تره
خورش ترشه تره، یکی از خوشمزهترین خورشهای گیاهی استان گیلان است که با سبزیجات معطر درست میشود و تخممرغ، سیر، برنج، آب نارنج یا آبغوره، نمک، فلفل و زردچوبه از دیگر مواد تشکیلدهنده آن هستند. خورش ترشه تره معمولا همراه با ماهی سرخ شده، ماهی دودی یا بهتنهایی در کنار برنج کته یا نان، زیتون، اشپل، ترب سفید و باقلا سبز سرو میشود.
سبزیجات معطر خورش ترشه تره گیلانی شامل اسفناج، برگ چغندر، گشنیز. تره، جعفری، نعنا و شوید و همچنین خالواش یا خولیواش، چوچاق و تره کوهی (نوعی سبزی محلی) میشوند. در برخی از طرز تهیهها در خورش ترشه تره از پاچ باقلا، لوبیا چیتی، لوبیا قرمز، خانوم باقلا، لپه یا عدس نیز استفاده میشود.
مواد لازم
- سبزی شامل (اسفناج، برگ چغندر، گشنیز، تره، جعفری و شوید (اسفناج بیشتر از بقیه)): ۵۰۰ گرم
- خالواش: ۱/۴ پیمانه
- نعنا: ۱/۴ پیمانه
- برنج: ۲ قاشق غذاخوری
- تخممرغ: ۲عدد
- سیر خام: ۵ الی ۶ حبه
- آب نارنج:به مقدار لازم
- نمک، فلفل و زرچوبه به مقدار لازمطرز تهیه۱. برای تهیه این خورشت خوشمزه اول از همه باید برنج رو خیس کنیم و بعد بذاریم با حدود ۲ لیوان آب بپزه.۲. برنج باید کاملا بپزه و در حال له شدن باشه.
۳. وقتی برنچ کاملا پخت ۵۰۰ گرم سبزی خرد شدهای که داشتیم رو بهش اضافه میکنیم تا سبزی هم کاملا بپزه و داخل خورشت حل بشه.
۴. بعد به خورشت نمک و آب نارنج اضافه میکنیم. در صورتی که آب نارنج موجود نداشتین میتونین به جاش از آبغوره استفاده کنین. این خورشت باید خورشت ترش تری نسبت به خورشتهای دیگه باشه پس ترشیش رو یکم بیشتر در نظر بگیرین.
۵. حالا داخل یه ماهیتابهی دیگه سیر، نعنا و خالواش رو با روغن تفت میدیم تا سرخ بشن. از اونجایی که من نعنا و خالواش تازه نداشتم از خشکشون استفاده کردم و، چون سبزی خشک زودتر سرخ و تلخ میشه من کمی سیر رو سرخ کردم و بعد سبزی هارو اضافه کردم و با هم تفتشون دادم. در صورتی که از سبزی خشک استفاده میکنین از هر کدوم یک قاشق غذاخوری کافیه.
۶. دقت کنین تا زیاد مواد رو سرخ نکنین که تلخ نشن. در صورتی که خالواش (سبزی محلی شمالی) نداشتین به جاش از نعنا استفاده کنین.
۷. حالا سبزی سرخ شده رو به خورشت اضافه کنین و بذارین کمی با هم قل بزنن.
۸. من معمولا در این مرحله حدود ۴۰ گرم کره به خورشت اضافه میکنم، چون تو لذیذتر شدن خورشت خیلی تاثیر داره.
۹. حالا تخممرغارو با کمی نمک میزنیم تا یکدست بشه و بعد به خورشت اضافه اش میکنیم.
۱۰. اول خورشت رو هم نمیزنیم تا تخممرغ یکم خودش رو بگیره و بعد کمی خورشت رو هم میزنیم تا تخممرغ تکه تکه تو خورشت بمونه.
۱۱ حالا فقط کافیه تا اجازه بدیم خورشت جا بیوفته.